Goin’ Back To New Orleans (NL) – Libramont 16 > 22 juli 2012

Iets meer dan honderd jaar geleden werd de Jazz geboren, uit het samensmelten van de muziek van de in New Orleans aanwezige bevolkingsgroepen.

Ieren, Creolen, Joden, Spanjaarden, Fransen, Italianen, Duitsers, Latino’s, Haïtianen, allemaal hebben ze liedjes uit hun folklore meegebracht, om nog te zwijgen over hun keuken.

Terwijl geleerde Zwarte of Creoolse muzikanten de ragtime ontwikkelden raapten anderen, nazaten van slaven, de instrumenten van de militaire muziek op, op de slagvelden van de Burgeroorlog.

Ondanks het verbod en de zware straffen had een oud-afrikaans ritmische traditie clandestien overleefd, terwijl  het phrasé van de Blues zich vanuit de vlakten van de Delta langs de oevers van de Mississippi een weg naar de stad baande.

De eerste Jazzmen zullen dan beginnen  met wat de jazz tot vandaag nog altijd doet: al deze invloeden verteren, de melodieën syncoperen, de zwakke tijd ervan accentueren, ze vervormen en ze gebruiken als improvisatiemateriaal.

De technieken en repertoires worden dan grotendeels mond aan mond doorgegeven en ook emulatie speelt een grote rol.

Veel van deze nummers worden tot vandaag nog gespeeld, in Preservation Hall door mensen die Buddy Bolden omzeggens nog gekend hebben, maar ook door leden van de Marsalis of van de Neville families, door volgelingen van Dr. John,  Allen Toussaint of Mahalia Jackson op podia wereldwijd verspreid.

En door een menigte van anderen, beroeps of amateur, die deze manier van muziek maken laten voortleven.

En onbewust door al diegene die ooit in iets zijn beginnen blazen in de hoop « When The Saints Go Marchin’ In » te kunnen spelen.

Het is die reis naar de bronnen van de Jazz, maar ook naar die van de funk en Rythm ‘n Blues die ik u aanbied, op zoek naar deze primitieve maar zo efficiënte manier van muziek te maken.

Luisteren naar de evolutie van een nummer door de XXste eeuw heen, zijn oren gebruiken om het te reproduceren, de woorden van buiten leren om het nooit meer te vergeten, het op verschillende tempo’s  te spelen om te zien wat er dan mee gebeurt, ermee improviseren, de geneugten van collectieve improvisatie ontdekken

Alle instrumenten zijn welkom, en als die gemakkelijk te verplaatsen zijn, zoveel te beter.

Concerts - Optredens

Désolé, pas de concert prévu pour le moment. L'occasion d'aller écouter quelqu'un d'autre ! Sorry, geen optredens voorzien. Een gelegenheid om naar iemand anders te gaan luisteren ! Sorry, no concerts scheduled. An opportunity to go and listen to someone else.